Reiki in de zorg

In Nederland zijn er mensen, die Reiki behandelingen geven in de reguliere gezondheidszorg.
In dit interview kun je de ervaringen lezen van Christina Spies. Zij geeft samen met een team Reiki behandelingen aan dak-en thuislozen in Den Haag.
Reiki aanbieden in de gezondheidszorg is haar grote wens.

Christina Spies heeft een eigen praktijk en werkt het
liefst met Reiki. 
Iedere dag begint met een vast ritueel: zij geeft zichzelf een Reiki behandeling.
Het helpt haar te verbinden met haar omgeving, mensen onderling te verbinden en het geeft haar Creativiteit een BOOST.Christina voelde zich geroepen om master te worden. Behalve Reiki toe te passen in haar dagelijkse leven wilde zij ook anderen leren hoe zij Reiki kunnen beoefenen.

 

 

Dromen waarmaken

Mijn vrouw, Anja is een grote inspirator voor mij.
Grote voorbeelden zijn voor mij  mensen die hun dromen waarmaken: Nicolien de Kroon met CURARE, een retraite in wording, voor vrouwen met borstkanker, maar ook Jesse Klaver van Groen Links. En natuurlijk ook mijn eigen inwijdend master Rebecca Bredenhof


Het begon met Reiki 1e graad

Mijn eerste Reikibehandeling ontving ik op 18 februari 2005 toen ik een Reiki 1 klas volgde bij Rebecca Bredenhof in Centrum Zijn in
Den Haag.
Mijn partner Anja  zei dat het echt iets voor mij was. Zij nam mij mee. Ik wist helemaal niet wat Reiki was, stapte er helemaal Blanco in, toen ik die eerste klas volgde.
Ik dacht dat mijn leven helemaal OK was…  Maar na de klas en de eerste maand Reiki besefte ik, hoe ik roofbouw pleegde op mijn lijf en dat ik zoveel miste …
Reiki betekent nu alles voor me: Mijn rustpunt in de dag, een anker in mijn leven, mijn uitlaadklep, Reiki werkt als een leidraad en het inspireert mij ieder moment. Het heeft mijn leven 180 graden veranderd.


Reiki wensen in de zorg

Ik heb zelf 20 jaar in de zorg gewerkt. Sinds ik Reiki heb, wil ik graag Reiki behandelingen geven in de gezondheidszorg. Ik hoorde Jolanda Ouburg vertellen tijdens de lunch, van een workshop van Paul Mitchell, dat zij Reiki gaf in de zorg en toen begon mijn hart echt harder te kloppen. Ik zou dit ook heel graag willen. Reiki geintegreerd in de Gezondheidszorg.

Sinds 5 jr. geven we op 8 maart de Nationale Vrouwendag  vanuit Reikicentrum Zijn, sessies aan de dak- en thuisloze vrouwen in Den Haag. Dit laatste jaar, lag de organisatie hiervan bij Anja en mij.  Er hebbben 18 behandelaars meegedaan. We hebben veel contact gehad met het Straatconsulaat, de oprichter van deze vrouwen verwendag. In een van de laatst vergaderingen, hoorden we voor het eerst de term Mannenverwendag en werd ons gevraagd of wij daar ook iets konden betekenen. Dit heb ik opgepakt en 22 maart hebben we voor het eerst met 6 behandelaars ( waaronder 2 mannen) Reikisessies gegeven aan de dak- en thuisloze mannen uit Den Haag.

Een ervaring van een samenwerking met een pastoraalmedewerkster

Tijdens een stoelbehandeling aan een van de betreffende heren liepen de emoties erg hoog op. De pastoraalmedewerkster is na de behandeling met hem een stukje gaan wandelen.

De pastoraalmedewerkster vertelde later dat ze erg blij was met de verandering die zij zag bij deze man. Zij was al een half jaar in gesprek met deze man, hij was bang voor aanraking en hij liet nooit emoties zien.

‘Ben er zo blij mee. Ik wil graag dat dit een vervolg krijgt,
al moet ik het zelf betalen!‘,
zei ze.

De samenwerking tussen de pastoraalmedewerker en onze Reiki-team was erg fijn en positief.


De volgende stap

Ik heb na 3 weken een email gestuurd naar het Straatpastoraat
over hoe wij het ervaren hadden als behandelaarsteam.
We gaan verder met behandelsessies.

Een keer per maand gaan wij Reiki geven aan daklozen bij het Straatpastoraat in Den Haag.

Wij doen dat met 15 vrijwilligers,  die in een flexpool gaan behandelen.  Er zullen ook 2 of 3 drie vaste gezichten aanwezig zijn.
Ben erg dankbaar dat we dit mogen voortzetten!


Woonzorgcentrum voor ouderen

Via een van mijn studenten, Helma van der Heijden kwam ik in contact met het Jonker Frans Huis in Den Haag.
Het heeft kleinschalige zorgafdelingen en zelfstandige huurwoningen met zorg dicht bij. Jonker Frans is er voor bewoners en wijkbewoners. Dat zorgt voor volop gezelligheid en mooie ontmoetingen.

Helma werkt daar een aantal uren per week. Het is haar wens om de cliënten met Reiki te mogen ondersteunen. Ik support haar ook ten volle in haar wens.


De dag van de zorg

Op  12 mei jl. hebben wij behandelingen gegeven aan het personeel. Zij vonden de Reikibehandelingen heel
verrassend, heerlijk en lekker ontspannend.

De manager gaf aan graag de mogelijkheden voor een vervolg te willen onderzoeken en we hebben aangegeven dat we ook graag een betaling tegenover zien.
Een van de personeelsleden heeft om meer informatie gevraagd.

De vraag naar Reiki in de gezondheidszorg is groot. Het is mijn wens daar aan bij te dragen.