Vandaag kwamen enkele reikistudenten van de internationale studiegroep ‘Mastery Your Path’ bij elkaar voor een speciale bijeenkomst. Deze sessie ging helemaal over regeneratief denken, een vernieuwende manier van denken die ons helpt groeien op persoonlijk en professioneel vlak.
Wat is regeneratief denken?
In deze sessie begonnen we met een oefening die ons uitdaagde om na te denken over twee belangrijke vragen:
- Hoe weet je of je gezond bent?
- Wat is de link tussen gezondheid en genezing?
Daarna verkenden we de Wet van Drie, een manier van denken die ons helpt om dingen vanuit verschillende hoeken te bekijken. We stelden vragen zoals:
- Herinner je je eigen genezingsproces?
- Wat of wie heeft dit proces beïnvloed?
- Welke rol spelen veiligheid en comfort in ziekte en herstel?
- Hoe beïnvloedden ziekte en genezing hoe je je leven leidde op dat moment?
De Wet van Drie
Een groot deel van de sessie draaide om het verschil tussen drie manieren van samenbrengen: synthese, compromis en consensus, en echte verzoening:
- Synthese: Het samenvoegen van verschillende elementen zonder naar het geheel te kijken.
- Compromis: Het vinden van een middenweg waarbij iedereen iets inlevert, maar niet altijd het echte probleem oplost.
- Consensus: Een oplossing waar de meeste mensen het mee eens zijn, maar die niet altijd diep genoeg gaat.
Echte Verzoening
Bij echte verzoening gaat het erom delen samen te brengen op een manier die het grotere geheel dient. Het gaat om harmonie en het creëren van een nieuw, geïntegreerd geheel dat duurzaam is. Een voorbeeld dat we bespraken, was hoe je een betere relatie met een ouder kunt opbouwen, ondanks oude problemen. Dit vraagt om zelfreflectie en het aanpassen van gedragspatronen, wat laat zien hoe verzoening kan leiden tot blijvende veranderingen.
De Wet van Drie gaat uit van drie krachten:
- Activerende kracht: Creëert nieuwe mogelijkheden.
- Beperkende kracht: Zorgt voor uitdagingen en beperkingen.
- Verzoenende kracht: Brengt harmonie door de andere twee krachten te combineren en te kijken of van daaruit iets nieuws wil ontstaan
Afstemmen van delen op een groter geheel:
Dit houdt in dat conflicterende elementen niet simpelweg worden samengevoegd of gecompromitteerd, maar geïntegreerd op een manier die zowel de delen als het geheel ten goede komt.
Creëren van harmonie: Het streven naar een dieper begrip en integratie van alle relevante elementen, wat ruimte biedt voor een nieuwe, geïntegreerde visie die alle perspectieven omvat en een duurzamere harmonie creëert.
Deze krachten helpen bij het ontwikkelen van creatieve oplossingen door conflicterende gedachten te combineren en ruimte te geven aan nieuwe, verzoenende ideeën. Dit bevordert samenwerking en creativiteit en draagt bij aan een holistische benadering van welzijn
Dank aan iedereen die meedeed en deze sessie tot een inspirerende ervaring maakte!